Různé Článečky

SDM Madrid Omluva a poděkování

24. 8. 2011 13:28
Rubrika: Nezařazené | Štítky: SDM Madrid , Madrid2011

Jen pro informovanost pro ty, kteří mě dostatečně neznaji : Jmenuji se Pavel Walter a jsem od narození postižený dětskou mozkovou obrnou - diparézní ho typu (obě dolní končetiny mám ochrnuté). Nicméně můj stav se po mnohých operacích a rehabilitacích tak zlepšil, že se pohybuji většinou o berlích, jen při dlouhých trasách, na sezení v nepříznivém terénu, používám invalidní vozík.

Svými rodiči jsem veden k tomu, abych já sám se snažil o svou vlastní integritu mezi zdravé lidi, a tím také ty druhé učil, jak s těmito lidmi žít či jak jim být napomocen. Z toho důvodu jsem se vydal se svojí sestrou i letos do Madridu jako před třemi roky do Sydney, a to z českou skupinou čili se "zdravými lidmi".

Na SDM se mi velmi líbilo, avšak i tam mě napdl tento úryvek z Písma:

  • Tu vystoupil jeden zákoník a zkoušel ho: „Mistře, co mám dělat, abych měl podíl na věčném životě?“
  • Ježíš mu odpověděl: „Co je psáno v Zákoně? Jak to tam čteš?“
  • On mu řekl: „‚Miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce, celou svou duší, celou svou silou a celou svou myslí‘ a ‚miluj svého bližního jako sám sebe.‘“
  • Ježíš mu řekl: „Správně jsi odpověděl. To čiň a budeš živ.“
  • Zákoník se však chtěl ospravedlnit, a proto Ježíšovi řekl: „A kdo je můj bližní?“
  • Ježíš mu odpověděl: „Jeden člověk šel z Jeruzaléma do Jericha a padl do rukou lupičů; ti jej obrali, zbili a nechali tam ležet polomrtvého.
  • Náhodou šel tou cestou jeden kněz, ale když ho uviděl, vyhnul se mu.
  • A stejně se mu vyhnul i levita, když přišel k tomu místu a uviděl ho.
  • Ale když jeden Samařan na své cestě přišel k tomu místu a uviděl ho, byl pohnut soucitem;
  • přistoupil k němu, ošetřil jeho rány olejem a vínem a obvázal mu je, posadil jej na svého mezka, zavezl do hostince a tam se o něj staral.
  • Druhého dne dal hostinskému dva denáry a řekl: ‚Postarej se o něj, a bude-li tě to stát víc, já ti to zaplatím, až se budu vracet.‘
  • Kdo z těch tří, myslíš, byl bližním tomu, který upadl mezi lupiče?“
  • Zákoník odpověděl: „Ten, který mu prokázal milosrdenství.“ Ježíš mu řekl: „Jdi a jednej také tak.“ (Lk 10, 25-37)

Je to úryvek, který mě v jistých chvílích, jakoby promlouval z duše. Touto cestou se chci tedy omluvit a poprosit za odpuštění ty, že jsem na té cestě ležel, že jsem jim byl přítěží, omezením nebo se na mě museli dívat s jistým opovržením, protože jsem neměl k sobě žádného speciálního člověka, musela se v určité věci (např. rychlost chůze přizpůsobit mě), a též jste nikdo z vás nepočítal, že na té cestě budu ležet. Proto se ještě jednou omlouvám a prosím za odpuštění.

Na druhou stranu, chci poděkovat všem samařanům, kteří se nebáli si mě naložit na mezka a odvézt mě i do toho nejvzdálenějšího hostince (Gaudího park, plavání v moři, muzea nebo jenom mě pomohli při různých přesunech či v restauracích atd.) Věřím, že toto mé díky bude jedno zpečetěno i Nebezským královstvím.

Ještě bych rád poděkoval i Italům, kteří mě sice poprvé uviděli na Madridském letišti při vigílii či při mši svaté, protože pro mě tito lidé vykonali něco, na co se těžko zapomíná, i když jsme si jakž takž rozuměli lámanou angličtinou. Přesto pro mě a moji sestru vykonali veliké skutky lásky, ať už to byla podaná voda v tom největším parnu nebo denesení večeře či pomoc s mým uložením ke spánku pod jejich provizorní střechu, protože se při Vigílii spustila dost velká bouře.

Tak to jsou věci na které budu rád vzpomínat, protože tím vznikaly i nová přátelství.

A za všechny opravdu za všechny účastníky SDM modlím, aby pevně zapustily kořeny víry a přilnuly ke Kristu.

Zobrazeno 2201×

Komentáře

jjkohoutek

Díky Pavle Dobrý +

Léňaa

Díky Pájo, napsal jsi to moc krásně-) Díky !+

pavwil

Upřímně si jen stěží představuji, jak silná osobnost musíš být, že toto vše jsi absolvoval.
Velký respekt, skláním se před Tebou

HelenaH

Krásný článek. Děkuju za něj. Upřímně si tě vážím!!!!

flastr

Ahoj Pavle, až po tom co jsem si přečetl příspěvky na tvém blogu jsem si uvědomil co všechno jsem pro tebe mohl
udělat a neudělal protože jsem byl sobecký, je mi to líto a chtěl bych se ti omluvit za všechno co jsem neudělal i když jsem mohl, jsem rád že jsem tě poznal a prosím za odpuštění. Ty se nám nemáš za co omlouvat. Měj se hezky. Jsi super člověk

Lenochod

jo přesně :), když jsem četla v článek o wyd sydney, tak jsem byla nadšena :D a nečekala jsem, že Tě potkám i v madridu (sice ne osobne, ale i to se počita, ne? :D ) a svědectví na Arše na PoMadridskem setkani bylo super :). Díky za článek :)

Lenka Šerá

Pájo, Ty jsi prostě obyčejně- neobyčejný člověk a pro mnohé z nás velkou oporou...Díky za svědectví! +

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková